De Groenmarkt en het Trudoplein krijgen een metamorfose. Het worden echte ontmoetingsplaatsen, waar beleving centraal. De interactieve waterpartijen vormen de blikvanger en zullen bij onze kinderen zeker in de smaak vallen. Vóór het zover is, moet er natuurlijk nog heel wat werk verzet worden. Wat daar allemaal bij komt kijken, lees je hier.

3000 SKELETTEN ONDER DE GROENMARKT

Wist je dat de Groenmarkt van de 11de tot de 17de eeuw dienst deed als kerkhof? Daar vonden in al die jaren naar schatting zo’n 3000 Truienaren hun laatste rustplaats. Archeologen zullen deze stoffelijke overschotten nu aan de oppervlakte brengen. Hierbij zullen ook andere waardevolle restanten, zoals overblijfselen van gebouwen langs de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Abdij, worden blootgelegd.

 

NIEUWE INZICHTEN OVER GESCHIEDENIS VAN SINT-TRUIDEN?

De archeologen kunnen uit hun onderzoek heel wat afleiden over het maatschappelijke leven in het middeleeuwse Sint-Truiden. Misschien zijn er sporen van bouwwerken te vinden waar we het bestaan nog niet van afweten. Of is de stad ooit ten prooi gevallen aan bepaalde ziektes die een invloed hebben gehad op de verdere geschiedenis? De menselijke en materiële vondsten worden stuk voor stuk geanalyseerd en gestockeerd om dit en zoveel meer te weten te komen.

VERKEER EN PARKEREN TOT HALF MAART 2019

De archeologen zetten op dit moment hun onderzoek verder op de Groenmarkt. Gelijktijdig worden in de Diesterstraat en aan de Groenmarkt ook de nutsvoorzieningen (voor o.a. water, gas en elektriciteit) vernieuwd.

Tijdens de werkuren is de Diesterstraat tussen de Beekstraat en de Groenmarkt onderbroken voor autoverkeer. Buiten de werkuren kan je er wel met de wagen door, om vervolgens in de richting van de Zoutstraat te rijden. De Groenmarkt blijft afgesloten voor de archeologische opgravingen. Vanuit de Luikerstraat kan je de komende maanden via de Groenmarkt wel nog de Plankstraat bereiken.

Telkens wanneer de werken een nieuwe fase ingaan, wijzigt de verkeerssituatie. De meest actuele info vind je op deze website.

WAAR VIND IK TIJDENS DE WERKEN OP ZATERDAG DE MARKTKRAMERS?

Tijdens de eerste fase van de werken verhuizen de marktkramers van de Diesterstraat en het Trudoplein naar de Grote Markt.
Als de werken een volgende fase ingaan, zullen weer andere marktkramers tijdelijk een nieuwe stek vinden op de Haspengouw Markt. We houden je hierover op de hoogte via deze website.

WONINGEN EN HANDELSZAKEN MAXIMAAL TOEGANKELIJK

Geen hinder? Dat is helaas niet mogelijk. We doen er wel alles aan om het voor iedereen zo aangenaam en comfortabel mogelijk te maken. Woningen en handelszaken zullen tijdens de werkzaamheden permanent en goed toegankelijk blijven. Geen onstabiele bruggetjes en balanceerwerk, maar degelijke en brede werfpaden.

MEER DAN ALLEEN OPLAPWERK

Net zoals bij de overige stadsvernieuwingsprojecten, zal ook hier geen half werk geleverd worden. Als de archeologen het terrein vrijgeven, wordt de ondergrond aangepakt. Er komen nieuwe voorzieningen om de Groenmarkt, het Trudoplein en de omliggende zone te bevoorraden met onder meer gas, water en elektriciteit. Hierna wordt er ook een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. Afval- en regenwater worden hierdoor gescheiden afgevoerd.

MINDERHINDER- COÖRDINATOR, AANSPREEKPUNT OP EN ROND DE WERF

Vragen, suggesties of andere bekommernissen over de werken? Je kan ermee terecht bij MinderHinder-coördinator Tom Buntinx. Hij is - net zoals destijds bij de Grote Markt - het aanspreekpunt op en rond de werf.

0494 06 36 00
minderhinder@sint-truiden.be

4 FASES

De volledige herinrichting moet klaar zijn tegen de lente van 2020, slechte weersomstandigheden en onverwachte archeologische ontdekkingen buiten beschouwing gelaten.

 

Fase 1

archeologisch onderzoek op het Trudoplein en het deel van de Diesterstraat ter hoogte van het Trudoplein.

Fase 2

Archeologisch onderzoek op de Groenmarkt en nutswerken in de Diesterstraat, de Meinstraat en de Plankstraat.

 

Fase 3

Archeologisch onderzoek op de Groenmarkt (vervolg) en riolerings- en wegenwerken op het Trudoplein, in de Diesterstraat en de Meinstraat.

Fase 4 

Riolerings- en wegenwerken op de Groenmarkt en in de Plankstraat.

INTERACTIEVE WATERPARTIJEN: PLEZIER VOOR JONG EN OUD

Zowel op de Groenmarkt als op het Trudoplein komen er interactieve waterpartijen. Deze speelse fonteinen bieden oneindig veel mogelijkheden en zullen vooral bij kinderen op groot enthousiasme onthaald worden. Diverse waterfiguraties, sproeien op het ritme van de beiaardklanken, lichtspektakels in verschillende kleuren,… Sint-Truiden is binnenkort een nieuwe attractie rijker.

GROENMARKT EN TRUDOPLEIN WORDEN ONTMOETINGSPLAATSEN

Even uitrusten tijdens het winkelen, afspreken met je vrienden of gewoon een keer tot rust komen: de Groenmarkt en het Trudoplein worden echte ontmoetingsplaatsen. Er komen daarom speelse waterpartijen, tal van zitbanken en recreatieve elementen. Beleving staat centraal.

EEN AUTOVRIJE GROENMARKT

Parkeren op de Groenmarkt zal na de werken niet meer kunnen. Dat is een bewuste toekomstkeuze. Spelen, ontmoeten en beleven krijgen voorrang. Aan de randzones - parallel met de kerk en de handelspanden - kan er wel nog geparkeerd worden volgens het Shop&Go-principe. Je zal er een halfuur gratis je wagen kunnen achterlaten, bijvoorbeeld om een vlugge aankoop te doen of geld af te halen bij de bank.